Jak si vybrat pohodlné křeslo k psacímu stolu?
lis, 30 2021   |   Deco tipy

Jak si vybrat pohodlné křeslo k psacímu stolu?

Práce u psacího stolu se pro některé z nás stala každodenní realitou. Židle je nedílnou součástí kanceláře. Stále delší doba strávená před počítačem je příčinou mnoha problémů se zády. Proto je důležité pohodlné a kvalitní kancelářské křeslo. Dobře zvolená a tvarovaná kancelářská židle vám umožní pohodlně pracovat na svém místě, zároveň se také ale postará o vaše záda.

Jak si vybrat ergonomickou kancelářskou židli?

Je třeba mít na paměti, že cena a vzhled křesla by neměly být důležité. Nejdůležitější je pohodlí. Úlohou kancelářské židle je udržovat správné držení těla a eliminovat riziko nemocí páteře. Dlouhodobé sezení nevhodným způsobem na nesprávných židlích může vést nejen k bolesti zad, ale také k trvalému poškození páteře.

Jak si vybrat pohodlné křeslo k psacímu stolu?
 
Jak si vybrat pohodlné křeslo k psacímu stolu?

Nejlepším nápadem bude ergonomické křeslo, které zajistí správné držení těla a pohodlnou podpěru. Při nákupu křesla věnujte pozornost opěradlu, sedadlu, područkám a ventilaci. Za zvážení stojí také, které křeslo, zda na kolečkách či na ližinách – bude nejlépe vyhovovat prováděné práci.

Opěradlo – jak vybrat to správné pro nás?

Opěradlo by mělo mít výčnělky přiléhající k anatomickému tvaru páteře. Nejlepší je zvolit křeslo s pohyblivou bederní opěrkou, aby bylo možné jej nastavit podle výšky uživatele. Velmi důležitá je možnost nastavit opěradlo, jelikož to umožní ulevit zádům. Sklon opěradla navíc zajistí pohodlí při práci.

Dobrá kancelářská židle má často nastavitelná sedadla, což usnadňuje přizpůsobení židle potřebám konkrétního uživatele. Sedadlo by mělo být měkké, ale ne příliš hluboké, protože příliš velká hloubka sedadla neprospívá správnému držení páteře a zvyšuje únavu. Pro vysoké lidi je funkce nastavení výšky sedadla zásadní. Umožňuje totiž držet nohy ve správném úhlu.

Jak si vybrat pohodlné křeslo k psacímu stolu?

Sedadlo neboli zdravý přístup k tématu

Úlevu zádům poskytnou také loketní opěrky, které rovněž pomáhají udržovat zdravé zápěstí. Většina kancelářských židlí má loketní opěrky nepříliš široké a jejich poloha je stabilní. Dobré židle mají nastavitelné loketní opěrky a jejich konkrétní nastavení se volí podle právě prováděné činnosti.

Kancelářské židle se vyrábějí z různých materiálů. Nejlepší je vybrat si křeslo z materiálu, který se snadno čistí a zároveň umožňuje snadnou cirkulaci vzduchu. Kožené křeslo má ventilační otvory. To umožňuje prodloužit životnost křesla a zvýšit pohodlí používání.

Židle na kolečkách nebo na ližinách?

Pokud máte velké kancelářské prostory, může být kancelářské křeslo na kolečkách velmi praktické, protože neomezuje v pohybu a umožňuje pohybovat se se židlí, aniž byste museli každou chvíli vstávat. Je dobré, pokud základna židle umožňuje otáčení kolem své osy a neomezuje pohyb. Otočné židle značně usnadňují přístup ke skříním v kanceláři, a jejich kolečka mohou být zhotovena z pryže nebo plastu.

Jak si vybrat pohodlné křeslo k psacímu stolu?

Zase křeslo na ližinách se více hodí do konferenčních místností, kde nikdo nepracuje neustále. Židle na ližinách má odstraněnou centrální část základny, a i přesto je velmi stabilní. Snadno se s ní manipuluje a dá se lépe přemisťovat v místnosti, navíc je velmi pohodlná.

Většina křesel hodně ničí podlahu. Lze tomu lze zabránit tím, že si pořídíte podložku pod křeslo, která zajistí ochranu před poškozením. Podložka je vyrobena z materiálu, který se snadno udržuje v čistotě. Stačí ji otřít obyčejným hadříkem.

Křesílková židle nebo klasické křeslo?

Na trhu je mnoho typů židlí, ze kterých si můžete vybírat. Stále více populárnější jsou křesílkové židle. Vyznačují se větším počtem nastavení, která přizpůsobují židli naší postavě. Umožňují sedět v jedné poloze celé hodiny bez bolesti zad. Rovněž mají možnost nastavit bederní opěrku a nastavitelnou opěrku hlavy.

Jak si vybrat pohodlné křeslo k psacímu stolu?

Modely křesílkových židlí jsou mnohem dražší než klasických křesel, což znamená, že výrobci se vzdávají mnoha možností nastavení, aby snížili cenu. Zdokonalená klasická křesla mají více možností vylepšení pro uživatele a často za nižší cenu.

Ceny kancelářských křesel

Nákup kancelářského křesla není běžným výdajem a zakoupená židle slouží po mnoho let. Proto nestojí za to na něm šetřit a vystavovat svá záda zničení. Průměrné kancelářské křesla jsou v cenovém rozpětí od 1 000,00 CZK do 27 000,00 CZK. Pečlivě promyslete nákup a vyberte si pohodlnou židli přizpůsobenou vašim potřebám.


Ochranná podložka na psací stůl, aneb jak pečovat o pracoviště

3 vlastnosti, které je třeba zvážit při výběru podložky pod židli