Jak vyčistit koberec?
pro, 15 2020   |   Deco tipy

Jak vyčistit koberec?

V mnoha místnostech dáváme přednost krásným a měkkým kobercům. Ty jsou nejen nádhernou výzdobou, ale také zlepšují pohodlí při chůzi. Kdo by nechtěl cítit měkká vlákna dobře padnoucího koberce pod bosou nohou? Nicméně, abychom si mohli vychutnat bezvadné koberce, musíme se naučit, jak se o ně dobře postarat. Proto jsme jako odpověď na otázku, jak vyčistit koberec, aby byl stále svěží a vypadal hezky, připravili tento článek. Je třeba si uvědomit, že každý typ koberce vyžaduje jiný typ péče. Máte-li zájem pořídit si koberce, přečtěte si tento text!

Vinylový koberec – jak jej vyčistit?

Vinylové koberce jsou velmi trvanlivé a odolné vůči všem druhům nečistot. Jejich voděodolné vlastnosti nepochybně usnadňují čištění. Proto se hodí do koupelen, kuchyní, předsíní a dalších místností. Vinylový koberec je vyroben z 80% PVC, zatímco zbytek obvykle tvoří skleněné vlákno. Tento typ koberce ocení zejména alergici, jelikož se v něm neudržují nebezpečné mikroby ani prach, které způsobují alergie. Chcete-li vyčistit vinylový koberec, stačí použít vlhký hadřík s mýdlem, nebo mop, a pomocí nich intenzivně otřít povrch koberce. Nedoporučujeme k tomuto účelu používat silnější čisticí prostředky, které by mohly vinylovou strukturu poškodit.

vinylovy koberec jak jej vycistit

Jak vyprat vlněný koberec?

Vlněné koberce mohou vypadat bezvadně po dlouhou dobu. Nečistoty totiž místo toho, aby se udržovaly na povrchu, pronikají hluboko mezi vlákna. To znamená, že bychom jej měli čistit častěji, než si myslíme, ale ne příliš často, aby se zase příliš neopotřebovával. Nezapomeňte, že při každém vysávání se do jisté míry zbavujete volnějších kobercových vláken. Proto pokud vysáváte, ujistěte se, že používáte nízký sací výkon. Pravidelné čištění specializovanými prostředky by mělo usnadnit udržování svěžesti koberce. Doporučujeme takéivě posta jednou za čas využít služeb odborníků, kteří se pečlrají o údržbu vašeho koberce. Jednou za čas koberec vyklepte na klepadle. Lépe se tak zbavíte prachových vláken ve skulinách koberce.

Jak vyčistit koberec od chlupů psa nebo kočky?

Pokud máte domácího mazlíčka, musíte počítat s tím, že koberce budete čistit mnohem častěji. Zvířecí chlupy mají tendenci ulpívat na vláknech koberce, odkud není tak snadné je odstranit. Samozřejmě je zde velice účinný vysavač, který vysaje kočičí a psí chlupy. Nejlepší je přitom použít vysoký výkon a turbo kartáč, který sbírá zbytkové nečistoty mnohem důkladněji než klasický nástavec.

Jak vyčistit koberec od chlupů psa nebo kočky

Jak vyčistit koberec od chlupů, pokud nechceme použít vysavač? Můžete použít vodou navlhčenou gumovou rukavici, kterou, budete-li jí pohybovat po koberci jedním směrem, určitě seberete větší část vlasů. Ještě lepší v tomto ohledu může být vlhký rýžový kartáč, kterým vyčešete chlupy z koberce. Vyzkoušejte různé metody. Hodně také závisí na typu koberce, ale určitě najdete metodu vhodnou pro vás a vaše potřeby. Nezapomeňte však, abyste tento druh čištění s ohledem na stav vláken vašeho koberce neprováděli příliš agresivně.

Jedlou sodou proti kobercové špíny!

Stále častěji se mezi čisticími prostředky pro domácnost vyskytuje jedlá soda. Tento prostředek je velmi ekologické a zároveň ekonomické řešení pro náš domov. Čištění našich koberců jedlou sodou jim totiž navrací někdejší lesk, aniž by docházelo ke zbytečnému poškození vláken. Ale jak to udělat? Stačí nejprve koberec důkladně vysát, poté jej rovnoměrně posypat jedlou sodou, nechat ji na koberci působit několik hodin a poté znovu vysavačem vysát rozsypanou sodu. Její čisticí vlastnosti účinně zatočí s usazenými nečistotami a zanechají váš koberec čistý a svěží!

Koberec Shaggy – jak jej vyčistit?

Měkké, dlouhovlasé a chlupaté koberce jsou snem mnoha z nás. Potíže avšak vznikají, pokud jde o jejich udržování v čistotě. Jak tedy vyčistit koberec Shaggy? Pravidelné vysávání zcela jistě usnadní péči o něj. Jedná se o zdlouhavý proces, protože je nutné jej vysávat v různých směrech, nejlépe pomocí turbo kartáče. Ale jednou za čas je dobré jej vyčistit mokrou cestou, a to pomocí speciálního víceúčelového vysavače.

koberec shaggy

Jak vyčistit koberec „s tím, co dům dá“?

Čištění koberců není jednoduché. Často je to náročný proces, během kterého se snažíme nepoškodit vlákna koberce. Existuje však mnoho domácích způsobů, které umožní udržet čistotu a zároveň chránit jemný materiál. Mezi nejoblíbenější způsoby patří:

  • vlastní přípravek na čištění koberců – připravený z mýdlových vloček a bramborového škrobu. Tuto směs vetřete hluboko do koberce a poté po určité době vysajte;
  • výše popsané čištění koberce jedlou sodou nejenže jej zbaví nečistot, ale koberec bude také svěže vonět. Na obtížnější skvrny si připravte roztok jedlé sody a octa, který usnadní jejich odstraňování;
  • mastné skvrny na koberci odstraníte posypáním mastkem nebo bramborovou moukou. Nechte působit několik hodin a nežádoucí nečistoty se účinně vstřebají;
  • na čerstvé skvrny od vína je nejlepší použít sůl, která má hygroskopické vlastnosti. Absorbuje vlhkost, takže po nějaké době stačí pouze vysát rozsypanou sůl na místě skvrny.

Čištění koberců s dlouhým vlasem

Čištění koberců s dlouhým vlasem by mělo být prováděno pravidelně. Proto by vysávání turbo štětcem a čištění vhodnými přípravky (včetně těch vyrobených doma) mělo pomoci. Nečistoty pronikají hluboko do struktury vlasu, proto stojí za to jednou za čas svěřit svůj koberec do rukou profesionálů.

jak vycistit koberec

Jak vyčistit koberec suchou cestou?

Mnozí z nás jsou zvyklí na mokré čištění koberců. To je však také možné bez použití vody. Stačí posypat koberec vhodným čisticím prostředkem – specializované přípravky jsou k dostání v drogeriích. Nicméně i mezi domácími produkty najdeme vhodné složky, tedy bramborový škrob, jedlou sodu nebo sůl. Po uplynutí nějaké doby stačí jen vysát rozsypanou látku a máte hotovo!

Doufáme, že naše rady, jak vyčistit koberec, vám pomohou efektivně udržet vaše nádherné koberce v čistotě!


Má nákup koberce do pokoje alergika smysl? Vyvracíme fakta a mýty

Jaké vzory a barvy vinylových koberců vládnou v roce 2020?