Má nákup koberce do pokoje alergika smysl? Vyvracíme fakta a mýty
zář, 14 2020   |   Deco tipy

Má nákup koberce do pokoje alergika smysl? Vyvracíme fakta a mýty

"Spotřebitelé kupují očima" – je těžké s tímto přesvědčením nesouhlasit. Jsou to právě estetické hodnoty, které do značné míry převládají při volbě vhodného výrobku. Stejně je to v případě nákupu koberců. Nejprve se podíváme na barvu, vzor, vhodný motiv, ale stále více také zohledňujeme funkčnost. Není pochyb o tom, že zde mají největší problém alergici, protože kromě estetických a praktických důvodů musí dbát na své zdraví. Takže jaký koberec se osvědčí v bytech alergiků, kteří jsou alergičtí na prach a roztoče? Poradíme vám!

bezpečné a netoxické koberce

Co je tedy třeba vzít v úvahu při nákupu koberce

Velká část lidí se domnívá, že alergici se silnou reakcí na prach by se měli vyhnout látkám v bytech. Naštěstí je tato mylná představa stále častěji vyvrácena – a právem! Výzkumy dokazují, že koberce nezpůsobují alergie, naopak, pokud jsou vhodně zvoleny a udržovány v čistotě, mohou působit na principu filtru a zmenšit tak množství prachu vznášejícího se ve vzduchu.

Bezpečné a netoxické koberce

Je nejvyšší čas obléknout holé dlaždice, parkety nebo panely do vhodného koberce. Koberec totiž poskytne interiéru nejen ten správný charakter, ale vytvoří také přátelské prostředí pro roztoče. Při výběru vhodného koberce pro alergika věnujte v první řadě pozornost materiálu, ze kterého byl vyroben. Alergici by se měli vzdát koberců vyrobených z přírodních vláken. Silná a nadýchaná vlákna jsou ideálním prostředím pro prachové roztoče a je velmi obtížné se jich zbavit. Velikost koberce je také důležitá. Pokud nemáme příliš mnoho času, abyste jej udržovali v čistotě, je rozhodně lepší zvolit si menší velikost.

Koberce nezpůsobují alergie

Pro alergiky navrhujeme zvolit vinylové koberce, vyrobené z plastu – PVC tkaniny (85 %) a polyesteru (15 %). Tato kombinace a absence dlouhého vlasu zaručuje nepříznivé podmínky pro usazování nadměrného množství prachu. Vinylové koberce jsou díky antistatickým vlastnostem bezpečnou volbou i pro dětský pokoj.

Pravidelné čištění koberců

Správná volba koberce je jen začátek! Musíme mít na paměti, že je třeba je pravidelně čistit. Výhodou vinylových koberců je jejich snadné čištění. To je důležité nejen pro alergiky, ale i pro malé děti. Díky hladkému povrchu koberce nečistoty neproniknou dovnitř rohože, ale udržují se na povrchu. Chcete-li vyčistit nečistoty nebo celý koberec, stačí namočit hadřík ve vodě s jemným čisticím prostředkem a poté jím otřít povrch. Za zmínku také stojí, že vinylové koberce jsou odolné proti různým typům mechanického poškození, tzn. roztahování, roztržení nebo ohýbání. Jsou také odolné proti vlhkosti, a proto mohou zdobit jak pokoj alergika, tak i kuchyň nebo koupelnu.

Zajímavé vzory a tvary koberců

Pestrý design a barevné provedení antialergických koberců

Pokud je vaše dítě alergické na prach, nemusíte se vzdávat nákupu koberce. Musíte avšak vědět, co máte hledat a vybrat s rozvahou ten správný koberec. V současnosti je výběr rohoží do dětského pokoje velmi rozmanitý. V nabídce výrobců najdete zajímavé vzory a tvary koberců, a to vše proto, aby dítě mohlo šťastně a příjemně trávit čas ve svém pokoji.

Dobře zvolený koberec dokáže dělat zázraky – zútulní, zdůrazní charakter interiéru, ale také zájmy nebo styl majitele. Marocké, mozaikové, vintage, nebo možná geometrické vzory? Výběr je opravdu obrovský, takže bude bezpečnější věnovat více času nákupu koberce, který se bude dokonale hodit k ostatní výzdobě interiéru a zároveň bude bezpečný pro naše zdraví.


 Koberec do kuchyně – moderní prvek v klasickém stylu

Venkovní koberce – co je třeba mít na paměti při nákupu koberce na balkon, terasu a zahradu?