1. HOME
  2. /
  3. Pro klienta
  4. /
  5. Blog
Jak uspořádat terasu před domem?
říj, 10 2021   |   Blog

Jak uspořádat terasu před domem?

Terasa před domem je skvělý způsob, jak si užit venkovní obytný prostor. Navyšuje také hodnotu vašeho domu. Vzhledem k tomu, že se jedná o venkovní prostor, máte možnost vytvořit něco jedinečného a osobního. Zajímá vás, jak dokončit terasu? Dovolte nám, abychom vám napověděli! Zde je několik nápadů na uspořádání terasy v různých stylech.

Plánování zahrady a terasy – praktické tipy

Příprava návrhu terasy může být obtížná. Na základě těchto několika kroků se dozvíte, jak vytvořit a uspořádat venkovní prostor.

Důležitým bodem je rozhodnout se, zda chcete mít nadzemní nebo modulární terasu. Nejoblíbenější jsou nadzemní terasy, které jsou obvykle vyrobeny ze dřeva, betonu nebo dlažebních kostek. Terasy CUBE jsou menší a nejběžnější v městském prostředí, kde není mnoho stromů nebo rostlin.

Nyní je čas se rozhodnout, jak by měla vaše terasa vypadat. Chcete například, aby to byl venkovní prostor s posuvnými dveřmi? Nebo možná chcete, aby byl otevřenější a připomínal balkon? Možností je mnoho! Nejlepší je inspirovat se v internetových galeriích a vybrat si typ terasy, který nejlépe vyhovuje vašim očekáváním.

Jak uspořádat terasu před domem?

Je také dobré si předem udělat průzkum o typech rostlin, které ve vaší oblasti dobře rostou, abyste je mohli správně naplánovat při navrhování.

Jak navrhnout terasu, která vyhovuje vašemu stylu? Originální vybavení a estetické doplňky

Díky výzdobě terasy bude venkovní prostor poutavější. Nejjednodušší způsob, jak uspořádat terasu, je samozřejmě použít rostliny v květináčích, ale co zbytek doplňků? Poradíme vám, jak uspořádat terasu, aby se stala pohodlným prostorem pro odpočinek.

Co na terasu ve skandinávském stylu?

Skandinávský styl je poměrně jednoduchý a střídmý ve výzdobě, takže na terase navržené v této estetice byste se měli zaměřit především na pohodlný a funkční venkovní nábytek a rostliny v květináčích.

Nejdůležitější je definovat prostor pomocí vybavení. Rozhodněte se, kam umístíte posezení, stůl a větší květináče - ujistěte se, že se jedná o dobře osvětlené místo. Pokud na terase plánujete postavit zeď, bylo by nejlepší, kdyby byla kovová nebo kamenná.

Jak uspořádat terasu před domem?

Ve skandinávském designu je klíčový minimalismus, takže to nepřehánějte s dekorativními prvky, ale nebojte se také experimentovat s texturami a neutrálními barvami. Na sedadla umístěte útulné polštáře a teplejší přehozy. Krásně budou vypadat i další světla, např. lucerny a tropické vinylové koberce položené pod dřevěným stolem.

Jak vybavit terasu ve stylu boho?

Pohodlný nábytek, spousta barevných vzorů, doplňky z přírodních materiálů – to vše tvoří uspořádání terasy v boho stylu. Stačí trocha fantazie a vaše terasa se promění v nádherné místo k odpočinku.

Nejvýraznějším rysem boho stylu jsou barvy. Neexistují žádná omezení pro jejich použití! Volně kombinujte odstíny jako je hnědá a červená s hořčičnou žlutou a zářivě zelenou.

Jak uspořádat terasu před domem?

Velký význam bude mít také použití tkanin. Polštáře a přikrývky s výraznými vzory budou skvěle vypadat na ratanových pohovkách a židlích. Perfektně se také osvědčí boho koberce na terasu, které na dřevěné podlaze budou vypadat nádherně.

Je také nutné se postarat o velké množství tropických rostlin. Na terase ve stylu boho jsou prostě nezbytné! Pokud je to možné, vsaďte na exotické odrůdy, např. kaktusy nebo monstery. Jemné květiny zase dodají celkovému vzhledu větší kouzlo.

Intimní terasa v rustikálním stylu

Rustikální styl si spojujeme s něčím romantickým a pohádkovým, takže návrh terasy v tomto estetickém stylu umožní vytvořit okouzlující a intimní místo pro rodinná setkání ve svěří atmosféře.

Když mluvíme o rustikální výzdobě, je třeba mít na paměti dva materiály, které jsou základní součástí tohoto stylu – kámen a dřevo. Nesmí tedy chybět ani při výzdobě terasy. Nezapomeňte však, že čím méně je dřevo zpracované, tím rustikálněji bude celé prostředí vypadat. Kámen zase bude skvěle vypadat jako sloup, krb nebo dekorativní stěna, na něž můžete zavěsit vegetaci.

Jak uspořádat terasu před domem?

Rustikální terasa vyžaduje vhodný nábytek. Přemýšlejte o starém nábytku ze dřeva nebo kovu (pohovky, lavice, lehátka), který můžete doplnit proutěnými koši pro ukládání polštářů a teplých přikrývek – určených pro zimní večery.

Dalšími dekorativními prvky, které dodají rustikální terase okouzlující vzhled, jsou kovové svíčky, vázy z hlíny a keramiky a terasové koberce ve vintage stylu.

Jaká vytvořit terasu v moderním stylu?

Moderní terasa bude mít přirozenou barvu, tedy hnědou, šedou, béžovou nebo monochromatické odstíny. Ideální jsou například terasové desky se skalnatým odstínem, betonové stěny zakončené dřevěnými trámy nebo ohniště obklopené kameny.

Jak uspořádat terasu před domem?

Výzdobu terasy v moderním stylu zdůrazníme texturami. Perfektně se osvědčí prvky ze dřeva, betonu, proutí a kovu. Zahradní nábytek, tedy pohodlná pohovka, betonový či dřevěný stůl s kovovými židlemi obklopený spoustou zeleně v květináčích dodají prostoru charakter.

Důležitou roli budou hrát také textilie a doplňky. Béžové nebo šedé polštáře s jemným designovým vzorem, zahradní lucerny a stínicí plachta na terasu budou vypadat výjimečně (skvělý nápad, jak ochránit terasu před větrem a sluncem).