lis, 15 2022   |   Deco tipy

Montáž samolepicích vinylových obkladů na zeď – ve spolupráci s @projectwood_diy

Z čeho jsou obklady / dlažby vyrobeny?

Nástěnné obklady / podlahové dlažby jsou vyrobeny z vysoce kvalitního vinylového materiálu o tloušťce 1,1 mm, zpevněného PES síťovinou s lepidlem. Samolepicí část panelu je pokryta ochrannou fólií. Obklady / dlažby se vyznačují vysokou odolností proti roztahování, trhání nebo ohýbání. Materiál vyrobený ze syntetických vláken nehromadí mikroby a bakterie.

Montáž samolepicích vinylových obkladů v kuchyni

Omrzely vás už staré keramické obklady, chtěli byste něco změnit v kuchyni, ale nechcete provádět velkou rekonstrukci? Je to snadné! Ve spolupráci s @projectwood_diy vám ukážeme, jak lze pomocí samolepicích panelů změnit výzdobu celého prostoru.

Užitečné nástroje

  • tužka

  • nůž na tapety

  • vodováha

  • měkký hadřík / váleček na tapety

  • nástroj pro demontáž elektrických zásuvek

  • v případě nerovností – brusné nástroje

Před zahájením montáže

Před aplikací vinylových obkladů na stěnu nebo dlažby na podlahu, je třeba vhodně připravit povrch, který má být polepen. Odstraňte z něj všechny nerovnosti a důkladně očistěte (např. od zbytků lepidla) a odmastěte. Montáž by měla probíhat na čistém a suchém povrchu. Vyplňte všechny nerovnosti a úbytky větší než 0,5 mm, jinak dojde k narušení struktury lepených obkladů. Při plánování montáže vinylových obkladů na keramických kachličkách je třeba mít na paměti, že spáry nesmí být větší než 2 mm. Pokud jsou spáry širší, je třeba je také vyplnit a vyrovnat!

Komentář od @projectwood_diy:

Kachličky, na které lepíme naše panely, musí být bezpodmínečně odmaštěny, aby se dobře lepily. V naší kuchyni byly nejprve odstraněny kachličky po stranách, protože se ke zdi nehodily. Vzhledem k tomu, že povrch stěn musí být hladký bez jakýchkoliv úbytků, musel jsem vše vyrovnat a odstranit uvolněné nátěry a doplnit omítku v místě odstraněných kachliček. Úbytky pod závěsnými skříňkami byly vyplněny akrylátem. Spáry jsme měli 1 mm, takže jsem nic nedělal, protože to nebylo potřeba.

Montáž samolepicích vinylových obkladů na zeď

Montáž samolepicích vinylových obkladů na zeď

Aplikace samolepicích vinylových kachliček

  • Rozložte vinylové kachličky na bezpečném místě a zkontrolujte, zda se vzor shoduje. Ujistěte se, že výrobek odpovídá objednávce a nemá žádné vady.

  • Před lepením odstraňte z kachliček ochrannou fólii, poté je jemně a rovnoměrně přizpůsobte povrchu. Pak je pevně přitlačte a věnujte zvláštní pozornost okrajům. Další kachličky lepte bez ponechávání mezer mezi nimi – pamatujte na přesné přizpůsobení vzoru. V případě potřeby ořízněte kachličky pomocí nože na tapety.

Komentář od @projectwood_diy:

  • Pro aplikaci vinylových obkladů budete potřebovat nástroje pro demontáž elektrických zásuvek, dobrou tužku, pomocí které označíte rozměry a ostrý nůž na tapety, jakož i vodováhu, která je také velmi důležitá při lepení první dávky panelů. Takto připraveni můžeme začít lepení.

Montáž samolepicích vinylových obkladů na zeď

Montáž samolepicích vinylových obkladů na zeď

  • Vinylové panely jsou ve spodní části pokryty vrstvou lepidla, takže pouze sundáme voskový papír a přilepíme je na zeď. Nožem na tapety vyřezáváme otvory pro elektrické zásuvky označené tužkou. Zde bych vám chtěl doporučit, abyste označovali jemně, protože v případě chyby můžete označení vymazat a provést opravu bez zanechání stop na zpracovávaném panelu. Velmi důležitá věc! Pokud máte na stěně kachličku stejné velikosti jako panely, proveďte posun tak, aby se nelepily v poměru 1 ku 1, protože okraje panelů nebudou držet přesně a po nějaké době se takto nalepené mohou odlepit.

Montáž samolepicích vinylových obkladů na zeď

Montáž samolepicích vinylových obkladů na zeď

  • Pokud panel přilepíte nesprávně, nepropadejte panice, protože jej můžete odlepit a znovu nalepit správně. Pro samotné lepení panelů již na stěnách doporučuji použít měkký hadřík nebo váleček na tapetu, kterým je přitlačíte, aby dobře přilnuly ke stěně.

  • Pokud by došlo k takové situaci, že po nějaké době uvidíte lepený obklad se vzduchovou bublinou, můžete ji snadno odstranit špendlíkem, propíchnout v místě bubliny a vytlačit nahromaděný vzduch. Tímto způsobem přilepíte panel bez zanechání jakýchkoli stop.

  • Takto položené obklady opatříme v rozích silikonem a opravdu by se jim nemělo nic špatného stát. Totéž provedeme v místě styku s kuchyňskou deskou, aby se k nim nedostala voda. Jen dodám, že lepidlo získává své vlastnosti po 24 hodinách od okamžiku lepení.

Montáž samolepicích vinylových obkladů na zeď

Montáž samolepicích vinylových obkladů na zeď

 Před a po metamorfóze - video @projectwood_diy @ iwona.jar