Samolepicí vinylové panely – vynikající alternativa klasických dekorativních materiálů
bře, 17 2022   |   Trendy a Inspirace

Samolepicí vinylové panely – vynikající alternativa klasických dekorativních materiálů

Hledáte nevšední dekorace pro váš prostor? Máme pro vás perfektní řešení, které jim poskytne jedinečný charakter. Samolepicí vinylové panely jsou stále oblíbenější díky nízkým nákupním nákladům, snadné montáži a barevné rozmanitosti. Vinylové obklady jsou fantastickou alternativou dlouhých a nákladných rekonstrukcí a dokonalým doplňkem intenzivně využívaných obytných a komerčních prostor.

Vinylové panely – co jsou, jaké jsou jejich výhody a kde je použít

Panely jsou vyrobeny z vysoce kvalitního vinylového materiálu o tloušťce 1,1 mm, zpevněného PES síťovinou s lepidlem. Na jedné ze stran je samolepicí část, která usnadňuje proces montáže. Vinylové čtverce lze namontovat na stěnu a podlahu v každé místnosti. Díky svým praktickým výhodám jsou však nejčastěji aplikovány v kuchyních a koupelnách.

Výhody samolepicích vinylových panelů

  • Pevnost – obklady se vyznačují vysokou odolností proti roztahování, trhání nebo jinému mechanickému poškození;
  • Snadné čištění – nečistoty z vinylových obkladů se velmi snadno odstraňují! Chcete-li umýt vinylové panely, jednoduše použijte vlhký hadřík / mop a jemné čisticí prostředky;
 
VINYLOVÉ PANELY
 
VINYLOVÉ PANELY
 
  • Odolnost proti vlhkosti – kromě toho, že se snadno udržují v čistotě, nepropouštějí navíc vodu;
  • Snadná montáž – pokládka vinylových panelů je velmi jednoduchá! Jedná se o jednu z těch renovačních prací, které zvládnete sami;
  • Hypoalergenní – materiál vyrobený ze syntetických vláken nehromadí mikroby a bakterie.

Montáž nástěnných a podlahových vinylových panelů

Při správné přípravě lepicího povrchu odstraňte veškeré nerovnosti a důkladně jej vyčistěte a odmastěte. Montáž vinylových panelů musí probíhat na čistém a suchém povrchu. V případě mezer a nepravidelností je třeba je vyplnit, jinak dojde k narušení struktury lepených obkladů.

Před lepením odstraňte z obkladů ochrannou fólii, poté je jemně a rovnoměrně přizpůsobte povrchu. Pak pevně přitlačte a věnujte zvláštní pozornost okrajům. Další obklady se lepí bez ponechávání mezer mezi nimi, přičemž je třeba pamatovat o přesném přizpůsobení vzoru. Samolepicí vinylové panely lze snadno oříznout, například pomocí řezačky tapet.

 
VINYLOVÉ PANELY
 
VINYLOVÉ PANELY
 

Vinylové panely a keramické obklady

Při plánování montáže vinylových obkladů na keramických obkladech je třeba mít na paměti, že spáry nesmí být větší než 2 mm. U širších spár je třeba je také vyplnit a vyrovnat.

Vinylové obklady za plynovým sporákem

Nástěnné panely jsou obvykle montovány nad kuchyňskou deskou, v blízkosti plynového sporáku. Moderní vinylové panely se doporučuje instalovat ve vzdálenosti min. 20 cm od hořáku.

Nejoblíbenější vzory PVC panelů – moderní podlahy a klasické nástěnné obklady

Rozmanitost designových a barevných variant PVC panelů vám umožní dodat každému interiéru úžasný vizuální efekt a vytvořit vynikající základ pro další uspořádání. Mezi nejčastěji volené vzory vinylových panelů patří:

  • klasické panely – podlahové panely napodobující dřevo jsou vynikající alternativou drahých, přírodních podlah. Toto se týká i obkladů napodobujících mramor nebo jiné kameny, jako je například travertin nebo žula.
  • samolepicí panely s geometrickými vzory – klasické vzory nikdy nevyjdou z módy! Geometrie, ať už na podlaze nebo na stěnách, vždy vypadá stylově a moderně.
  • vinylové podlahy s motivem přírody stále častěji se na podlahách a stěnách objevují boho motivy, a to nejen v dekorativních doplňcích. Díky nim se budou naše podlahy zelenat palmovými listy nebo kvést pupeny lučních květin.